Witajcie Kochani :)
Dzisiaj przychodzimy do Was z domowymi ciasteczkami - czyli słodkościami, które lubimy najbardziej. Bo przecież te robione własnoręcznie zawsze smakują najlepiej. Ciasteczka mocno kakaowe ze sporą ilością Nutelli. Wyjęte z piekarnika są miękkie, po wystygnięciu ich wierzch staje się twardy, a środek jest kruchy, lekko ciągnący. Ciacha są mocno czekoladowe z delikatnie wyczuwalnym słonym smakiem. Nadają się idealnie do maczania w szklance mleka, co kojarzy nam się z dzieciństwem. :) Przepis zaczerpnięty stąd.
Składniki (ok 70 sztuk):
pół szklanki miękkiego masła (70g)
pół szklanki brązowego cukru
pół szklanki cukru
1 szklanka nutelli
2 jajka
1 łyżeczka olejku waniliowego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka kakao
Dzisiaj przychodzimy do Was z domowymi ciasteczkami - czyli słodkościami, które lubimy najbardziej. Bo przecież te robione własnoręcznie zawsze smakują najlepiej. Ciasteczka mocno kakaowe ze sporą ilością Nutelli. Wyjęte z piekarnika są miękkie, po wystygnięciu ich wierzch staje się twardy, a środek jest kruchy, lekko ciągnący. Ciacha są mocno czekoladowe z delikatnie wyczuwalnym słonym smakiem. Nadają się idealnie do maczania w szklance mleka, co kojarzy nam się z dzieciństwem. :) Przepis zaczerpnięty stąd.
Składniki (ok 70 sztuk):
pół szklanki miękkiego masła (70g)
pół szklanki brązowego cukru
pół szklanki cukru
1 szklanka nutelli
2 jajka
1 łyżeczka olejku waniliowego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka kakao
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Wymieszaj suche składniki: mąkę, sól, kakao i sodę. W oddzielnej misce zmiksuj masło z cukrami, a gdy masa będzie w miarę gładka dodaj jajka, wanilię i nutellę. Mieszaj do połączenia składników. Suche składniki dodaj do mokrych i połącz je łyżką, ciasto będzie klejące, ale takie ma być.
2. Wymieszaj suche składniki: mąkę, sól, kakao i sodę. W oddzielnej misce zmiksuj masło z cukrami, a gdy masa będzie w miarę gładka dodaj jajka, wanilię i nutellę. Mieszaj do połączenia składników. Suche składniki dodaj do mokrych i połącz je łyżką, ciasto będzie klejące, ale takie ma być.
3. Ciasto nakładaj łyżeczką w odstępach ok. 3 cm. Ciastka rosną i podczas pieczenia nabierają ładnego kształtu. Piecz przez ok. 10-15 min do lekkiego zbrązowienia spodu, wyjmij z piekarnika. Ciasteczka będą bardzo miękkie dlatego odczekaj chwilę przed ściągnięciem z blachy.
Nasze oceny:
Basia: Ciastka są z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie i rozpływające się w ustach. Lekko wyczuwalny jest słony smak, który świetnie przełamuje słodycz nutelli. Moja ocena: 10/10.Julka: Bardzo dobre ciacha, które są moim numer 2, zaraz za ciastkami z masłem orzechowym Każdy kto lubi nutellę i lekko ciągnące się ciacha będzie z nich zadowolony. Moja ocena: 9/10.
Uwielbiam nutellę i ciastka (kto nie lubi?! ;)), więc połączenie tych produktów w jedno musiało być strzałem w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie, uwielbiam nutellę! O, zrobię sobie z nią kanapeczkę. :)
OdpowiedzUsuńja jestem strasznym ciasteczkowcem, lubę je bardzo wypiekać :-))
OdpowiedzUsuńJeżeli są z nutellą to rzeczywiście są niebiańskie :)
OdpowiedzUsuńteż bym sobie je zrobiła, ale po co jak Wy, dziewczyny tyle ich macie ;)
OdpowiedzUsuńpokaźna porcja wyszła, dlatego chętnie się podzielimy :)
Usuńo matko.. o matko... nutella <3 <3
OdpowiedzUsuńale kto wylizał szklankę po nutelli? :D
był problem, ale wybrnęłyśmy i jedna wylizała szklankę, a druga miskę :)
Usuńmuszą wprowadzać w błogostan:)
OdpowiedzUsuńJak z nutellą to coś dla mnie, uwielbiam ją pasjami od zawsze :))
OdpowiedzUsuńPochrupałabym trochę tych ciasteczek, są mega! :)
OdpowiedzUsuńCudne te ciasteczka, pochrupałabym do herbatki :)
OdpowiedzUsuńwygladaja na banalne do zrobienia :) jak nutella to zapisuje przepis i bede robic w sobote ;PP
OdpowiedzUsuńto prawda, bardzo prosto i szybko się robi te ciasteczka :)
UsuńSame pyszności :) Nutella dobra na wszystko:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia od Tysi ;)
to prawda, nutella zawsze ze wszystkim świetnie smakuje :) pozdrawiamy
UsuńCiastka z nutellą - to musi być świetne połączenie! *.*
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł! : )
Wyglądają apetycznie!